38 charmante kleine stadjes in Toscane

Ontdek de top 2017 kleine steden met de Oranjevlag toegekend door de Italiaanse Touring Club
Nieuwe en oude steden waar we ons kunnen voelen alsof we in de wereld zijn.

Als u niet weet waar u moet beginnen, vindt u een lijst met 38 charmante kleine steden met de Oranjevlag. De “Oranjevlag” is het kwaliteitskeurmerk van de Italiaanse Touring Club, de gastvrije sfeer, de promotie van cultureel erfgoed, de kwaliteit van de accommodatie en het goede eten.Dit zijn de beste kleine steden in Toscane die u moet opnemen in uw volgende reisroute door Toscane.

Anghiari (Arezzo)

Vanaf de westelijke toegang tot Anghiari is er een punt in de weg.

Anghiari valt op in het prachtige landschap van Valtiberina, dat niet is binnengedrongen door het massatoerisme.

Barberino Val d’Elsa (Florence)

Barberino Val d’Elsa is een prachtig middeleeuws dorp in de Chianti-streek.

Het dorp wordt ingesloten door de hoofdstraat die de twee poorttorens verbindt, de Porta Romana en de Porta Fiorentina.

Sant’Appiano-kerk in Barberino Val d’Elsa – Krediet: Mattis

Barga (Lucca)

Barga is een must-see als je het noorden van Toscane gaat verkennen.

Dit middeleeuwse stadje ligt in de Toscaans-Apennijnen op 410 meter boven de zeespiegel en wordt gedomineerd door de Pania della Croce, een berg in de Apuaanse Alpen.

Barga – Krediet: Allie_Caulfield

Casale Marittimo (Pisa)

Casale Marittimo is een bezoek waard, want dit gebied herbergt een aantal ongelooflijke natuurlijke omgevingen en verborgen middeleeuwse dorpjes waar de tijd lijkt stil te staan.

Het ligt niet ver van de Tyrrheense kust.

Casale Marittimo – Krediet: Erin Johnson

Casciana Terme Lari (Pisa)

Dit gebied is al sinds de Etruskische tijden bewoond. Lari is gelegen waar drie heuvels samenkomen in de Pisaanse heuvels.
Het kasteel doemt op uit het stadscentrum en dateert uit het midden van de zeventiende eeuw.

Casciana Terme is een geweldig kuuroord met ontspannende hydrotherapiebaden, een zwembad dat wordt gebruikt voor motorrevalidatie, bubbelbaden met thermaal water.

Santa Maria Assunta-kerk in Casciana Terme Lari – Credit: LIgaDue

Casole d’Elsa(Siena)

Slechts een korte weg van de hoofdweg tussen Colle en Volterra, ligt het kleine gehucht Casole d’Elsa. Dit is een levendige oude stad met een aantal winkels die traditionele lokale voedselproducten verkopen.

Casole d'Elsa
Casole d’Elsa – Krediet: Fabrizio Angius

Castelnuovo Berardenga (Siena)

Castelnuovo Berardenga ligt in het zuidelijke gedeelte van Chianti Classico, niet zo ver van Siena. Het werd gebouwd in 1366 als het bolwerk van Siena vanwege zijn strategische ligging aan de rand van het Sienese land.

Castelnuovo Berardenga
Castelnuovo Berardenga – Credit: Anna & Michal

Castelnuovo di Val di Cecina (Pisa)

Dit kleine stadje, omringd door bossen, is niet mogelijk om te genieten van de rustige omgeving en de ervaring in de landelijke, ongerepte Toscaanse stad.

Castelnuovo di Val di Cecina – Credit: asocio

Castiglion Fiorentino (Arezzo)

In Castiglion Fiorentino is alles omhoog of omlaag. De piek is meer als een pukkelpop en al het andere is aan de kant. Gelegen tussen Arezzo en Cortona, het staat bekend om de Etruskische archeologische vindplaats en voor de negen boog loggia, met uitzicht op de vallei, gebouwd door Vasari in 1513.

Certaldo (Firenze)

De beroemde Toscaanse schrijver “Boccaccio”, auteur van de Decameron en het leven van Dante werd hier geboren. Certaldo is een geweldige plek om te genieten van Toscaanse gerechten, vooral in september / oktober, tijdens het Boccaccesca-festival. In juli mag ik “Mercantia”, een internationaal straatkunstfestival, niet missen.

Certaldo Alta – Credit: Fotoscana

Cetona (Siena)

Als u door de Val di Chiana loopt, ziet u een bos, genaamd Cetona. De huizen gebouwd op de top van de heuvel, bedekt met cipressen en dennen.

Cetona – Credit: Nuada

Chiusi (Siena)

Het is een heel bijzondere stad, maar het biedt de buitengewone necropolis, het Labyrint van Porsenna en het Nationaal Archeologisch Museum, dat een echte schat van Etruskische vondsten en Grieks en Romeins aardewerk herbergt. De Etrusken van Chiusi maakten een bepaald soort aardewerk genaamd “Bucchero-waren” dat erg donker is en metaal imiteert. Het meer van Chiusi is een perfecte plek voor liefhebbers van natuur en sport. Vergeet niet om de olijfolie DOP Terre di Siena en wijn (Chianti Colli Senesi DOCG, IGT Toscane) te proeven.

Collodi (Pistoia)

Collodi, gelegen op een heuvel, beschikt over een prachtige villa en prachtige tuinen, een van de mooiste bezienswaardigheden in Italië. Collodi organiseert het belangrijkste themapark gewijd aan Pinocchio en de maker ervan, Carlo Collodi.

Cutigliano (Pistoia)

Het oude gerechtsgebouw, de 15e-eeuwse kerk van de Madonna van het plein en die van St. Bartholomeus.

Cutigliano

Fosdinovo (Massa Carrara)

Fosdinovo ligt ongeveer 15 km ten noordwesten van Massa en de geschiedenis is gevormd door de zee.

A view of Fosdinovo – Credit: Giorgio Freschi

Lucignano (Arezzo)

Lucignano is een klein middeleeuws dorp met uitzicht op de Val di Chiana, halverwege Siena en Arezzo. Een echt meesterwerk van gotische sieraden met koraal, email en bergkristal.

Lucignano
Lucignano – Credit: Flycatchstudio

Massa Marittima (Grosseto)

Massa Marittima is een verborgen juweel 50 km NNE van Grosseto, Zuid-Toscane. Massa Marittima heeft meer overeenkomsten met de steden in Noord-Toscane, dus het is vrij uniek in het Maremma-gebied.

Massa Marittima – Credit: Comune di Massa Marittima

Montalcino (Siena)

De stad ontspringt op een heuvel in olijfbomen en wijngaarden die de beroemde Brunello-wijn opleveren, tussen de Ombrone en Asso Valleien.

Montecarlo (Lucca)

Het historische centrum van Montecarlo is goed bewaard gebleven en staat bekend om zijn wijn.

Montecarlo fortress tower – Credit: Fortezza di Montecarlo

Montefollonico (Siena)

.

– Credit: Elena Nacci

Montepulciano (Siena)

Montepulciano, op slechts elf kilometer afstand, genesteld tussen Val d’Orcia en Val di Chiana, is het typische Toscaanse middeleeuwse dorp, met een groen landschap met glooiende heuvels, kasteelmuren en wallen, thermale bronnen en goede wijn.

Palazzo del Capitano in Montepulciano – Credit: Timothy Brown

Monteriggioni (Siena)

Monteriggioni wordt beschouwd als een van de best bewaard gebleven middeleeuwse steden in Italië.

Het is genoemd in de Inferno van Dante Alighieri’s Divine Commedy. Het is ook beroemd om de “Monteriggioni di torri si corona”, een van de meest schilderachtige middeleeuwse festival in Toscane.

Monteriggioni main square – Credit: Kinzica Sorrenti

Murlo (Siena)

Murlo ligt in de gemeente Siena en is ongeveer 70 km ten zuiden van Florence en ongeveer 20 kilometer ten zuiden van Siena. De oude stad is intact, harmonieus en goed geconserveerd.

Murlo, Tuscany – Credit: Phillip Capper

Peccioli (Pisa)

Deze stad heeft een typisch middeleeuwse uitstraling met smalle straatjes en het centrale plein waar de romaanse kerk van San Verano is gevestigd.

Peccioli
Peccioli – Credit: Clémence C. (Tokupo.fr)

Pienza (Siena)

Deze stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt beschouwd als de “hoofdstad” van de pecorino-kaas, vanwege zijn hoge kwaliteit ten opzichte van het feit dat de kaas is gemaakt van een bijzonder aromatische melk dankzij schapenweiden in de regio Val d’Orcia.

Pienza street – Credit: Serena Puosi

Pitigliano (Grosseto)

Pitigliano is gebouwd in de tufsteen en heeft een charmante joodse buurt. Als je Pitigliano bezoekt, mis dan nog twee duikstekken Sovana en Sorano niet.

Pitigliano
Pitigliano – Credit: Foto di VardaHB

Pomarance (Pisa)

In het centrum van Val di Cecina huisvest dit betoverende kleine dorp de krachtcentrale van Larderello.

Pomarance – Credit: Paolo Bellini

Radda in Chianti (Siena)

Radda in Chianti is een typisch Toscaanse stad, een middeleeuwse toren, het stadscentrum op de heuveltop, een klokkentoren die de onderliggende vallei, wegen en steegjes domineert en een prachtig gecultiveerd landschap, waar Chianti Classico wordt gemaakt.

Radda in Chianti – Credit: Khristopher Carlson

Radicofani (Siena)

Radicofani is een klein dorp gelegen aan de Via Francigena, de oude pelgrimsroute die loopt van Frankrijk naar Rome. Het Fort van Radicofani torent vanaf de top van een heuvel sinds de XI-eeuw en domineert het omliggende gebied van de Val d’Orcia, Monte Cetona en Monte Amiata.

Radicofani
Radicofani – Credit: Shutterstock.com / s74

San Casciano dei Bagni (Siena)

San Casciano dei Bagni dateert uit de Etruskisch-Romeinse periode en ontleent zijn naam aan de beroemde thermale bronnen.

View on Val D’Orcia from San Casciano dei Bagni – Credit: Franco Vannini

Santa Fiora (Grosseto)

Santa Fiora is een klein en charmant middeleeuws dorp in de berg Amiata, waar de stenen muren, steegjes, kleine kerken en originele gebouwen sono stati goed bewaard gebleven.

Hier kunt u het oude gemeentehuis genaamd Palazzo Sforza Cesarini, de middeleeuwse klokkentoren ( “” Clock Tower), de Parochie van St. Flora en St. Lucilla, de belangrijkste en bekendste monumenten van de stad te zien.

Santa Fiora – Credit: Nemo Kanenas

San Gimignano (Siena)

San Gimignano, genaamd de “Manhattan van de Middeleeuwen” voor zijn hoge torens, is beroemd over de hele wereld en is een UNESCO site, omdat het “vertegenwoordigen een meesterwerk van de menselijke creatieve genie”.

San Gimignano – Credit: Antonio Cinotti

Sarteano (Siena)

Sarteano is een charmant middeleeuws gehucht gelegen tussen Val d’Orcia en Valdichiana. Het is al sinds de oudheid bewoond en het heeft een van de belangrijkste Etruskische graven in Toscane.

Sarteano – Credit: LigaDue

Sorano (Grosseto)

Sorano is een stad opgehangen in de tijd, gebouwd op een hoge rots en deze uiterst pittoreske locatie betovert iedereen die het bezoeken. Hier bouwen de Etrusken een majestueuze necropolis.

Sorano Skyline – Credit: C. D’Aliasi

Suvereto (Livorno)

Suvereto is een klein dorp, dat dateert uit het jaar 1000. Het hotel ligt op de hellingen van de heuvels met uitzicht op de Etruskische kust dateert, het is een echte parel, rijk aan geschiedenis en kunst set in de groene vallei van de rivier de Cornia.

Suvereto – Credit: C. D’Aliasi

Trequanda (Siena)

Trequanda staat op een heuvel, midden in een natuurlijke omgeving van bossen en goed geordende wijngaarden en olijfbomen.

Siena, dit middeleeuwse dorp is een van de meest ongerepte gebieden rond.

Santi Pietro e Andrea church in Trequanda – Credit: Mirella

Vinci (Firenze)

In Vinci gaat alles over Leonardo: het geboortehuis, de kerk waar hij werd gedoopt, nog steeds intact, had Leonardo zelf dagelijks overwogen.

Vinci – Credit: Glorious 93

Volterra (Pisa)

Volterra, een romantische stad met een romantische filmachtige uitstraling.

Dit mysterieuze gehucht stelt je in staat om een ​​stap terug in de tijd te doen en de perfecte setting te bieden voor de ‘Nieuwe Maan’ (Twilight Saga).

Volterra rooftops – Credit: Zen Voyager

 De originele versie van dit artikel is geschreven door Kinzica Sorrenti.